Vi är mitt uppe i brinnande golfsäsong och våra duktiga banarbetare arbetar stenhårt för att komplettera, iordningställa och utveckla våra golfbanor.

Under de senaste veckorna har vädergudarna varit med oss och vi har fått både värme och nederbörd. Det har i sin tur gett en extra skjuts till växtligheten som nu har kommit igång på allvar och vi kan nu äntligen börja med finisharbetet och jobba ikapp på ytor som har fått lämna plats åt de mer brådskande delarna efter den tuffa säsongstarten.

Nedan har vi sammanställt en aktuell banrapport där vi har pratat med Anders Degling, regionchef för Brollsta, Lindö, Lövsättra och Waxholm för att få en överblick om vad som händer och sker på vissa av våra banor som har planerade större ingrepp.

Brollsta:
Efter denna tuffa vintern har nu Brollsta återhämtat sig i raketfart när värmen och nederbörden kom och är på god väg att bli ”Brollsta-fin” igen. Vi fyller på med sand i bunkrarna, ungefär 80-100 ton som är normal skötselunderhåll för en golfbana. Utöver det sker vanligt banunderhåll där vi kompletterar och snyggar till banan varje dag.

Hässelby:
4:ans green är fortsatt under ombyggnation. Fokus ligger i nuläget att få greenen iordningställd och spelbar. Tillsvidare är det provisorisk green som gäller.

International:
På International ligger fokus nu på att bygga om 11:ans vita och gula tee. Detta är ett arbete som har planerats sedan länge och äntligen är det dags att dra igång.

Lindö:
Lindö Park är nu hålpipad och stödsådd. Detta är ett vanligt förekommande arbete som måste göras kontinuerligt på alla banor. När banarbetarna hålpipar så drar maskinen upp gräs ur greenen och i hålen som bildas fyller vi på med sand som gör greenen spänstig och jämn.

Riksten:
På Riksten rensar vi dammarna med vassbåten. Vassbåten kommer åka runt på flera GolfStar-banor under säsongen exempelvis på Bodaholm, Kyssinge, Lindö och Waxholm. Vassbåten rensar alla vattenhinder från vass och ogräs. Detta gör dels att vattenhindren ser finare ut, men det ger också en bättre tillströmning av vattnet mellan dammarna som i sin tur pumpas ut som bevattning på banan.

Waxholm:
Waxholm var en av banorna som drabbades hårdast av vinterns otyg, men återhämtar sig nu mer och mer för varje dag. Hjälpsådden vi gjorde 7 – 8 juni har verkligen gett resultat. Vi har sänkt klipphöjden och börjat välta greenerna igen.

I förra veckan stödsådde vi alla greener för andra gången i år. Vi har också dressat dem för att få jämnare rull på bollen. Dessutom har vi också öppnat upp de nya tees:en på hål 11 samt röd tee på hål 15. På hål 12 och 17 är det fortfarande stora delar MUA kvar. På dessa hål kommer vi måla upp dropprutor som gäller tillsvidare och i väntan på att vi ska kunna öppna upp områderna inom kort.

Vidare kommer bunkrarna att kantskäras och kompletteras med mer bunkersand där det behövs. Vi har redan under denna säsongen lagt ut 120 ton sand i bunkrarna på efter ombyggnationen, men beräknar att behöver addera till ytterligare 200-300 ton.

Övrig baninfo:
Vi kommer snart börja slå ner högruffarna på alla banor. Arbetet påbörjas förhoppningsvis under nästa vecka. Rensningen av högruffarna kommer sedan ske regelbundet på alla banor under säsongen.

Det mesta av banarbetarnas fokus och arbetskapacitet har hamnat på greenerna, av förklarliga skäl. Nu när vi har kommit ikapp med att reparera skadorna från vintern, så kommer vi framöver att fokusera på ”finisharbeten” runt om ute på våra banor.

Vi ber er att ha fortsatt tålamod och förståelse för att gräset på våra golfbanor är ett är levande material som är väldigt väderberoende. Våra banarbetare gör allt i sin makt för att vi ska kunna få spela på så fina banor som möjligt och arbetar från tidig morgon till sen kväll för att uppfylla det.

Så nästa gång du är ute och spelar, ge gärna våra banarbetarna en hälsning, en tumme upp eller en high five när ni stöter på dom – det kommer vi alla tjäna på i slutändan…;-)

Varmt välkomna ut på GolfStars banor!